Oprichting en eerste succesjes

De dames van KV Mechelen zijn nog maar een vrij recente verrijking voor de geel-rode familie: de oprichting kwam er pas in 2003, kort nadat KV Mechelen in vereffening was gegaan. Na een oproep op de website van KV Mechelen om speelsters te bijeen te krijgen, kwamen liefst 44 vrouwelijke KV-supporters naar de eerste training.

Het eerste jaar werd er enkel vriendschappelijk gespeeld, meestal in onderlinge duels met als scheidsrechter van dienst Mark Uytterhoeven. In het seizoen 2004-2005 startten de KV Mechelen Dames met twee ploegen in derde provinciale en deden het daar uitstekend: de A-ploeg speelde met verbazingwekkend gemak kampioen en ook de B-ploeg presteerde allesbehalve onaardig. Dat eerste seizoen verloor onze A-ploeg zelfs geen enkele wedstrijd!

Op 20 augustus 2005, in het begin van hun tweede competitieve seizoen, haalden de KV Mechelen Dames de wereldpers door een bekerwedstrijd tegen SK Berlaar met 50-1 te winnen. Uit sympathie lieten de KV-dames hun Berlaarse opponenten in de laatste minuut zonder tegenstand de eerredder scoren. Ook op het einde van dat tweede seizoen was er feest in Mechelen, want de A-ploeg behaalde zijn tweede opeenvolgende promotie en steeg zo meteen naar eerste provinciale.

Stagnering, maar bekerwinst

Dan stokte het wel voor de A-ploeg, die de volgende acht jaar in eerste provinciale doorbracht – al scheelde het soms echt niet veel. Slecht nieuws was dat voor de B-ploeg, want die promoveerde in 2006-2007 naar tweede provinciale… maar voortstijgen kon niet, ondanks de vele ereplaatsen, omdat de A-ploeg een reeksje hoger bivakkeerde.

Wel was er een mooi bekerintermezzo in 2009, toen onze dames hun eerste Beker van Antwerpen wonnen. Met zes overwinningen bereikten ze de finale tegen VC Moldavo, een echte bekerploeg met vier finales in de laatste acht jaar. Met een heuse supportersbus ging het naar Rijkevorsel, waar op het prachtige veld van Zwarte Leeuw de Kempendochters met 1-2 in het zand beten. Voor zij die denken dat KVM in 2009 zijn bekerfinale verloor: niets is minder waar…

De Grote Stap Voorwaarts

Op het volgende grote feest was het wel vijf jaar wachten, maar dan waren het er ineens drie in één: na een aantal heel erg nipt gefaalde campagnes (soms met zelfs één puntje achterstand op de kampioen) was er in 2013-2014 geen houden meer aan en op 15 maart 2014 verzekerden onze Dames A zich na een spetterende wedstrijd tegen Maria-ter-Heide van de titel van Kampioen van Antwerpen én de bijhorende promotie. Amper drie weken later was de B-kern aan het (promotie)feest, en nog eens anderhalve maand later wonnen onze dames op een prachtige lentemiddag ook de finale van de Beker van Antwerpen – alweer tegen Maria-ter-Heide.

Zo mochten de KVM Dames in 2014-2015 voor het eerst naar Derde Nationale, een debuut dat onze dames voorlopig goed afgaat. Ze kamperen in de hoogste regionen van de reeks en kunnen nog steeds hopen op een tweede opeenvolgende promotie. In dat eerste seizoen konden ze ook voor het eerst rekenen op de steun van Gloria, de supportersclub die de KVM Dames in de belangstelling wil krijgen én houden…