Terug 28 april 2017

KVM – Zonhoven: 5-0

Tags: | |

Een einde in mineur aan het seizoen: Halveweg gaf forfait en dus haalt KV – net als twee jaar geleden – op de laatste speeldag drie punten zonder te spelen.

52 punten in debuutseizoen

Dankzij deze zege eindigen onze Dames op 52 punten (16 zeges, 4 draws): ondanks de teleurstellingen van de vorige twee speeldagen, toch een mooi debuutseizoen voor onze dames in Tweede klasse.

Morgen beslissen Sibret-OHL, Louwel-Sterrebeek en Wolfsdonk-MtH over of KVM tweede, derde, vierde of vijfde eindigt. Sibret heeft een punt nodig om voor KV te eindigen, Sterrebeek een zege en MtH een zege met meer dan twaalf goals verschil.

 

VOORBESCHOUWING

Zaterdag sluiten onze Dames hun 1e seizoen in Tweede af met een thuismatch tegen Zonhoven, een ploeg die dit jaar al 2 keer bekampt werd. Twee zeges in de Limburg (0-4 en 2-5) hielpen onze dames verder in de beker én in de stand.

Twee zeges in Zonhoven

Aan de bekermatch hebben onze Dames alvast goede herinneringen: onder een mooi zonnetje en in een heel vriendschappelijke sfeer (mét KV-vlag bij de thuisploeg!) werd het 0-4 dankzij Lenny Oerlemans, Kim Van Hoof en Shauny Polfliet. Zo hield KV ook de reeks gaande dat ze nog nooit (!) in de Beker van een ploeg uit dezelfde of een lagere klasse verloren. In oktober gebeurde dat wel tegen eersteklasser (en halvefinalist) Zulte Waregem, maar dan pas na een paar zeer discutabele rode kaarten voor KV en een beslissende strafschoppenreeks.

Heel wat anders was de sfeer bij de competitiematch op Zonhoven: de thuisploeg zag toen een reeks van zes nederlagen op rij met een extra match verlengd en konden daar niet echt mee lachen. Van bits werd de sfeer zelfs vijandig, en enkele speelsters kwamen goed weg na ware aanslagen. Met een 2-5 kon KV toch tevreden de bus op: de tocht naar de top-3 was verdergezet.

Quid eindklassement?

Sindsdien hebben beide ploegen hun parcours grosso modo verder gezet, en vooral Zonhoven weet met nog één match te gaan omzeggens zeker waar ze staan. De degradatie is mathematisch zeker, maar mits winst kan de club de voorlaatste plaats nog ontlopen – bij een nederlaag dreigt mogelijk zelfs nog de laatste plaats. De tekenen zijn alvast niet positief voor de Limburgers, want ze konden in 2017 nog niet één keer winnen. Meer zelfs, ze konden dit jaar maar in drie wedstrijden scoren en alleen de eerste match na de winterstop (een 0-0 tegen Wezemaal) leverde een puntje op.

Onze Dames weten dat ze geen kampioen gaan worden en dat ze niet verder zullen zakken dan hun huidige zevende plaats in het officiële klassement (d.w.z.: zonder de drie punten van de 4-0 tegen Standard, die nog steeds niet bij ons puntentotaal zijn bijgeteld). Winst tegen Zonhoven én de punten van Standard zouden mathematisch nog een tweede plek kunnen opleveren, al mag Sterrebeek dan niet winnen van Louwel, mag Sibret dan geen punt pakken tegen OHL én mag Maria-ter-Heide dan niet winnen van Wolfsdonk met meer dan acht goals méér dan het saldo dat KV haalt tegen Zonhoven.

Het kan echter – zelfs met de extra punten van Standard – ook nog een zevende plaats op veertien ploegen worden voor onze Dames: als ze niet winnen van Zonhoven en Standard en OHL dat wél doen (die laatste moet dan ook een doelsaldoverschil van vijf goals ophalen). Alsnog naast de top-5 vallen: het zou toch een klein drama zijn na zo‘n mooi eerste seizoen.

Andere wedstrijden

Kampioen Wuustwezel neemt afscheid van Tweede klasse met een verplaatsing naar Standard: een match die er zoals gezegd nog (een beetje) toe doet voor onze Dames. Eerste achtervolger Sibret ontvangt OHL, dat vijf punten minder heeft. Winst van Leuven zou voor onze Dames de poort naar een mirakel een beetje kunnen openzetten, maar alleen als Sterrebeek ook faalt tegen Louwel.

Dat is echter niet zo onwaarschijnlijk, want het stugge Louwel heeft al wel meer ploegen gedwarsboomd (een draw én een zege tegen Maria-ter-Heide, een draw tegen KV, Genk en OHL)… De match in Sterrebeek eindigde wel op 2-1, maar de Limburgers kunnen mits winst nog over ‘local rivals‘ Racing Genk wippen.

Mits een enorme samenloop van omstandigheden kan ook Maria-ter-Heide nog tweede worden, maar zij moeten dan zelf winnen van Wolfsdonk (ook al zeker van degradatie, maar zowaar vorige week bijna stuntend tegen Wuustwezel), rekenen op verlies van Sibret én puntenverlies van Sterrebeek en (de facto) KV.

Op plaats vijf staat voorlopig Standard, maar mits winst tegen Wuustwezel zit er voor de Rouches nog een derde plaats in – als Sterrebeek, KV en Maria-ter-Heide allemaal verliezen en het doelsaldo nog fiks opgesmukt wordt. Een zege op Sibret kan Leuven nog een vierde plaats opleveren, maar ook daar: dan mogen Standard, KV én Maria-ter-Heide niet winnen.

De strijd om plaats acht (en om de Limburgse eer) gaat tussen Racing Genk en Eendracht Louwel. De blauw-witten hebben twee punten voorsprong op geel-blauw en hebben in theorie een makkelijkere tegenstander met Tongeren, maar in tegenstelling tot Louwel hebben zij niet het comfort van een thuismatch om de competitie af te sluiten. Tongeren zelf van zijn kant is al zeker van de tiende plaats, en de daarmee gepaard gaande barragematch om het behoud te verzekeren tegen de nummer tien van de A-reeks – dat kan nog Brakel, Cercle, USG of Chastre worden.

Het gevecht om de laatste plaats te vermijden gaat tussen Halveweg Zonhoven en Rapide Wezemaal. De veelvoudige landskampioen kon vorige week voor het eerst in 2017 scoren (!), maar dat leverde geen punten op. Wezemaal haalde in 2017 wel al één puntje meer dan Zonhoven: naast de onderlinge 0-0-draw was er ook een gelijkspel tegen Genk. Rood-wit mag wel naar Anderlecht, de laatste ploeg waartegen het kon winnen.

Met twee puntjes meer dan de voorlaatste staat Wolfsdonk twaalfde, zij kunnen nog naar boven opschuiven als ze zelf winnen van Maria-ter-Heide of naar beneden opschuiven als zij niet winnen en Halveweg dat wél doet…

Met andere woorden: hoewel de belangrijkste dingen al wel zijn uitgemaakt (kampioen/promotie, degradatie, barrage), zullen er nog heel wat ogen naar de app van de voetbalbond dwalen om te zien waar hun favoriete ploegen gaan uitkomen… Zaterdag rond 17u zou alles duidelijk moeten zijn!