Terug 10 april 2017

The First Ladies

Door de paasvakantie zijn er drie weken lang geen wedstrijden in Tweede klasse, dus zochten we in het uitgebreide Malinwa-archief wat meer informatie over de geschiedenis van damesvoetbal op KV Mechelen. En die blijkt langer dan verwacht…

Est. 1977

Midden jaren ‘70 ontstond er in de pas opgerichte supportersclub ‘De Kleine Malinwa’ het idee om iets nieuws te proberen. Er moest immers geld in het laatje komen voor de jeugdwerking van KV Mechelen: de club zat in een serieuze sportieve en financiële dip, met de degradatie naar tweede klasse in 1977 tot gevolg. Tijdens de jaarlijkse ‘meifeesten’, een driedaagse happening op de jeugdvelden aan de Liersesteenweg, werden allerlei activiteiten ingericht. Zangoptredens (onder meer van de wereldberoemde Zwarte Lola en Vader Abraham), standjes van supportersclubs en wedstrijden van de heropgerichte veteranenploeg maakten van dit evenement een groot (financieel) succes.

Maar er was meer! Dé publiekstrekker waren de wedstrijden van de geel-rode dames, waarbij duikclub Neptunus, de vrouwelijke politiebeambten en Racing Mechelen als tegenstanders optraden. De gelegenheidsploeg ‘De Kleine Malinwa’ kwam, ondanks hun enthousiasme en inzet, in de tweemaal twintig minuten vaak niet tot scoren, maar plezier hadden ze duidelijk wél. Na enkele jaren van sporadisch trainen en wedstrijdjes spelen, hield de ploeg op te bestaan, maar vele van deze dames bleven verknocht aan de KV en volgen nog steeds de wedstrijden van hun favoriete club.

BRON: DE NIEUWE KANTINE

Tags: