Terug 11 juni 2017

Dit was 2016-2017

(longread)

Nu het seizoen 2016-2017 er echt helemaal op zit en de voorbereidingen van het nieuwe seizoen volop bezig zijn, maken we tijd om nog even stil te staan bij het merkwaardige afgelopen seizoen.

Voorbereiding: vieringen en logische oefenuitslagen

Vol enthousiasme begonnen we eraan in juli 2016: ons eerste seizoen in Tweede klasse en als extra specialleke, voor de eerste keer in de B-reeks en dus moesten alle verplaatsingen oostwaarts i.p.v. naar de overkant van de Schelde. De goeie groepsgeest werd nog aangewakkerd door twee mooie kampioenenvieringen: een huldiging op het Mechelse stadhuis en een prachtige hoofdrol voor onze Dames tijdens de opening van het nieuwe stadion.

De eerste oefenmatchen kenden wenig verrassingen: Wijgmaal (P3, 1-4), Jodoigne (P1, 0-6) en AA Gent C (2e klasse A, 1-3) gingen voor de bijl, tegen Anderlecht (Super League, 1-5), Saint-Ghislain (1e klasse, 5-2) en Massenhoven (1e klasse, 3-0) werd verloren. Wel wonnen onze Dames de Steenweg Sport Penalty Cup in Mol: geen volwaardige oefenmatch natuurlijk, maar wel een fijne teambuilding.

 

Beker deel 1: great success!

Ook in de bekerwedstrijden voor het competitiebegin werden weinig verrassingen genoteerd: terwijl de A-ploeg in de nationale beker makkelijk won tegen Zulte Waregem B (ook 2e klasse: 0-3), pakte de B-ploeg in de Beker van Antwerpen collega-eersteklassers Heikant Berlaar (1-0), Maria-ter-Heide (0-7) en derdeprovincialer Oppuurs (0-14) in.

De laatste poulewedstrijd tegen titelfavoriet Loenhout was een dubbeltje op zijn kant: onze Dames mochten met twee doelpunten verschil verliezen, en in de slotseconde scoorden ze ook echt de 3-5 om zich van een plaatsje in de kwartfinale te verzekeren.

 

Competitie deel 1: dramatische start

De competitiestart verliep echter helemaal anders dan verhoopt: een vreselijk slechte prestatie tegen Sterrebeek (0-1) en een pijnlijke nederlaag op Leuven (2-0) werden gevolgd door een match op Tongeren waar KV slechts in de allerlaatste minuut een puntje kon redden (1-1).

De thuismatch tegen Sibret volgde exact hetzelfde scenario (ook 1-1), waarna KV te maken kreeg met het eerste trainersvertrek in jaren met slechte resultaten als oorzaak. Onze Dames stonden op een gegeven moment zelfs voorlaatste: alleen Wezemaal stond nog achter geel-rood.

 

Beker deel 2: twee jammerlijke nederlagen

Halveweg Zonhoven was de tegenstander in de derde bekerronde (voor de eerste waren de tweedeklassers vrij) en in een gastvrije omgeving – de tegenstanders hadden zelfs een KV-vlag uitgehangen – en onder een fijn zonnetje knokten onze Dames A zich naar een knappe 0-4 zege.

Hoe anders was het in de ronde daarna, toen een losgeslagen scheidsrechter KV in een nochtans erg faire match op drie uitsluitingen trakteerde – gelukkig waren er videobeelden om onze dames vrij te spreken. Tegen de subtopper uit Eerste klasse hielden onze Dames ondanks de numerieke minderheid gelijke tred (1-1), maar in de penaltyserie toonde de thuisploeg zich beter: 5-4. Die thuisploeg zou daarna trouwens een erg mooi bekerparcours rijden en de halve finale halen, wat menig bezoekend supporter doet mijmeren ‘Wat als?’…

In de Beker van Antwerpen was Kontich (alweer) het eindstation: onze Dames B verloren daar met 2-1 en zagen zo een unieke kans verloren gaan om voor de derde bekerwinst te gaan: de finale ging immers tussen een tweedeprovincialer en een vierdeprovincialer. Ook hier bleef KV dus achter met niks meer dan een ‘Wat als’…

 

Competitie deel 2: een prachtige reeks

De ‘schwung’ die de nieuwe trainer Jan De Bakker in de ploeg bracht, resulteerde meteen in een hele mooie reeks overwinningen: de kentering kwam er op het nochtans stugge Louwel (2-4), waarna ook Anderlecht, Standard, Wolfsdonk en Wezemaal voor de bijl gingen.

Voor de winterstop haalde KV zo acht overwinningen in negen matchen: ook Maria-ter-Heide en Halveweg Zonhoven moesten het onderspit delven, alvorens Sterrebeek in de allerlaatste seconde van een beladen match de 3-4 moest incasseren. De enige die de reeks kon doorbreken was de toekomstige kampioen Wuustwezel, dat een paar keer terugkwam van een achterstand en in de slotfase maximaal profiteerde van de blessure van onze (toen) enige keepster en een wedstrijd die geen verliezer verdiende toch met 5-4 won.

 

Competitie deel 3: de race naar de top

KV stond na de heenronde zesde, maar wou meer: de ene topprestatie volgde nu de andere op en zowel de grote namen bij de mannen (Genk 2-0, Anderlecht 9-1, Standard 4-0) als die bij de vrouwen (met name Wezemaal, 0-6) moesten eraan geloven in een reeks die KV naar de tweede plaats bracht.

Twee brilscores tegen Limburgse ploegen en een besneeuwde nederlaag op Sibret (2-1) waren de enige smetjes op een reeks waarin KV 32/39 haalde. De Luxemburgers wierpen zich plots op als grootste belager voor de tweede plaats.

 

Competitie deel 4: dubbel jammer

Sibret behaalde uiteindelijk ook inderdaad die tweede plaats – en plaatste zich ook voor compleet nutteloze barragematchen tegen Club Brugge – door een jammerlijk seizoenseinde voor KV. Wuustwezel kwam kampioen spelen op de Kleine Malinwa (nooit een leuk gevoel, maar ze waren duidelijk de sterkste ploeg dus het is hen van harte gegund) en ook de laatste verplaatsing op Maria-ter-Heide eindigde op een – eerder onverdiende – nederlaag: 1-0.

Al even jammer was de manier waarop de laatste wedstrijd gewonnen werd: Halveweg Zonhoven kwam niet opdagen en deed KV de drie punten cadeau. Zo eindigden onze Dames op tien punten van kampioen Wuustwezel en drie van het ‘zilveren’ Sibret. Door één gewonnen wedstrijden meer werd Sterrebeek (52 punten, 17 zeges) derde en eindigde KVM voor het eerst in zes jaar nog eens naast het podium (52 punten, 16 zeges). In 2011 werd KV inderdaad vijfde in Eerste provinciale: wat een parcours hebben we sindsdien gereden…

 

Competitie deel B: doel net niet bereikt

Het beeld bij onze Dames B is zowat het spiegelbeeld daarvan: zij begonnen de competitie met een uitstekende 12/12 (met spraakmakende zeges tegen de latere nummers twee en vier), waarna de latere kampioen Moldavo de eerste was die van onze beloften wist te winnen.

Daarna konden onze Dames nooit meer een zegereeks neerzetten, al bleven ze de pijnlijke momenten (vooral de nederlagen tegen Loenhout en op Wuustwezel B) afwisselen met mooie overwinningen (zoals die op Maria-ter-Heide, op Lentezon en tegen Weelde). Typerend voor het seizoen: na twee zeges in de 23e en 24e wedstrijd gingen de laatste twee matchen verloren en zo kwamen onze Dames B uiteindelijk één puntje tekort om hun oorspronkelijke doel (top-5) te bereiken: Zammel haalde 38 punten, onze Dames 37.

 

Het seizoen uitzwaaien (deel 1: familiedag)

Uiteindelijk bracht het seizoen 2016-2017 toch vooral mooie momenten, en daarvan was de allereerste Familiedag van de KVM Dames er zeker een. Ook al liep zeker niet alles gesmeerd, toch konden we vaststellen dat de meeste deelnemers een heel fijne dag hadden. We feliciteren nogmaals de winnaars ‘Rode Battelaars’ en ook ‘FC De Paaldansers’ en de ‘Bende ongeregeld’, die hen op het podium vergezelden.

Uiteraard willen we ook nog eens van harte alle vrijwilligers bedanken die deze mooie dag mogelijk maakten, en alle deelnemers om hun beste beentje voor te zetten en er een fijne ervaring van te maken.

 

Het seizoen uitzwaaien (deel 2: afscheid)

Binnen het thema van bedanken uitzwaaien volgt ook het laatste, maar minst leuke deel van dit overzicht: het afscheid nemen van de speelsters die ons na dit seizoen verlaten en (in het beste geval) elders hun geluk gaan zoeken.

Zo zijn er onder andere Lenny Oerlemans en Esther Naegels, die een paar seizoenen lang het beste van zichzelf hebben laten zien in de Mechelse aanval en nu het prachtige geel en rood inwisselen voor het onfortuinlijke groen en wit van Maria-ter-Heide: we wensen hen daar veel succes tot onze eerstvolgende ontmoeting. Ook Joan Geerts, Ragna Meyers en Kristien Van Campenhout zoeken andere oorden op: de eerste gaat naar de mooie traditieclub Berchem Sport, de twee anderen naar de andere nummer vier in Tweede klasse: KSK Beveren.

Verder hebben we helaas een hele reeks dames die zich genoodzaakt voelen om te stoppen: Els Brouwers, Tisja De Bruyne, Elien De Jaeger, Lize Straetmans, Judith Van Bulck, Jasmien Van den Elsen en natuurlijk ook onze kapitein en de vrouw die meer vista heeft dan alle Extra Time-panels bij elkaar: Stefanie Vos. We willen hen allemaal danken voor de inzet en de vele mooie momenten die ze ons gegeven hebben en we wensen hen uiteraard het allerbeste – en voor zij die wegens blessures zijn moeten stoppen duimen we uiteraard dat die blessures spoedig genezen en in het ‘normale’ leven niet te veel last veroorzaken.

 

En verder…

Zo, dat was onze uitgebreide afsluiter van seizoen 2016-17. Van onze kant danken wij ook iedereen voor het lezen van onze artikels, het volgen via deze website, de sociale media en onze liveverslagen, de vele commentaren en feedback en uiteraard het supporteren langs de kant. De technische staf is (zo goed als?) klaar met zijn voorbereiding voor het nieuwe seizoen en wij als webteam werken naarstig aan een – al zeggen we het zelf – hele mooie nieuwe website om een nieuw seizoen op passende wijze in te luiden. Stay tuned for more!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Tags: