Merkem – KVM: 3-1

KVM leed een erg zure bekernederlaag tegen eersteklasser Famkes (Westhoek Diksmuide) Merkem. 70 minuten lang was geel-rood de betere van blauw-wit, maar een onterechte rode kaart besliste er anders over.

Alweer niet efficiënt

De onuitgegeven Mechelse ploeg liet haar aanvallende intenties meteen duidelijk blijken: al na twee minuten kreeg Liesl Dupont een grote kans, maar mikte ze de bal net voorlangs. Merkem herstelde het evenwicht met een vrije trap en een snelle counter, waarop Katinka Smits met een wereldsave moest uitpakken om de thuisploeg op de nul te houden.

Daarna ging KV echter met alle plezier weer in de aanval, met een mooie poging van Aike Reijniers en een gevaarlijke vrije trap van Laura Baetens. KV won de eerste ronde (helft) op punten na pogingen van Ellen De Wilde (tegen de paal) en nogmaals Laura Baetens (vrije trap), maar de ruststand was 0-0.

Verdiende voorsprong

Na de rust schakelde KV nog een versnelling hoger tegen de club die vorig jaar vijfde werd in Eerste klasse, maar niemand kon profiteren van de uitstekende voorzetten van Shauny Polfliet en Ellen De Wilde, terwijl ook Elien De Wilde een gesel was voor de thuisdefensie. Merkem probeerde af en toe ook wel, maar geraakte niet door de nooddefensie De Wilde-Tobback-Baetens-Schowanek.

63 minuten waren gespeeld toen KV eindelijk de verdiende voorsprong vast had: het was zowaar Kim Van Hoof die profiteerde van een flipperkastfase na een corner. De reactie van de thuisploeg sneed nu wél eens door de Mechelse defensie, maar Katinka Smits stond pal en de KV-trein denderde lustig voort.

Het discutabele kantelpunt

Met nog twintig minuten op de klok en de match rustig in Mechelse controle werd Ellen De Wilde echter onderuitgetrokken door een West-Vlaamse aanvalster, die zo de bal veroverde. Door die fout verloor onze nummer 24 haar evenwicht en viel ze tegen haar tegenspeler, die maar al te graag ging liggen. De voor het overige uitstekend fluitende referee beoordeelde de fase echter als het bewust neerhalen van een doorgebroken speler en gaf de Mechelse verdedigster meteen rood – tot ongeloof en woede van al wat Mechels was.

Dan nog lukte de eersteklasser niet in het oprollen van de Mechelse verdediging, maar met twee afstandsschoten lukte het wel om Katinka Smits te verschalken: in drie minuten ging het van 0-1 naar 2-1 en kreeg KV dus een driedubbele opdoffer te verwerken.

KV wisselde dan drie keer en bleef zoeken naar de tweede goal. Liesl Dupont pikte echter op de keepster en net naast, en ook Shari Nijs en Lotte Cloet troffen niet raak.

Geel-rood betaalde die aanvalslust echter nog duur: Hannelore Heyligen werd na het ontzenuwen van een poging tot tegenaanval lelijk aangetrapt en moest met een brancard worden afgevoerd, in de slotseconden scoorde de thuisploeg dan met 11 tegen 9 voor de eerste keer uit een uitgespeelde kans.

Gemengde gevoelens

Geen vierde ronde dus voor KV: een enorme teleurstelling voor spelers en supporters omdat de meeste en de beste kansen Mechels waren en er tot minuut 70 geen vuiltje aan de lucht was. Om diezelfde redenen moeten we echter ook niet te zwaar tillen aan de nederlaag: de prestatie van onze speelsters was uitstekend en ook de mentaliteit was weer helemaal top.

Van de zes andere reeksgenoten gingen er vier door: OHL versloeg eersteklasser Saint-Ghislain met 1-0 en mag in de volgende ronde naar Diksmuide, Chastre won van Tienen (3-1), Louwel ging winnen bij provincialer Bosdam (1-2) en in het duel tussen reeksgenoten Veltem en Moldavo waren de Kempendochters de beste (0-4). Voor Sterrebeek (3-0 op Standard B) was het logischerwijs ook einde oefening.

De volgende opdracht voor onze Dames A is komende zaterdag om 16u45 thuis tegen Moldavo; onze Dames B spelen diezelfde dag op het goddeloze uur van half tien uit op KSK Heist.