Terug 26 oktober 2021

Chiara Wielockx en Matilde Drumont weer thuis na interlands: “Het was een eer en een heel leuke ervaring”

KV Mechelen zendt zijn dochters uit. Malinwa-speelsters Matilde Drumont en Chiara Wielockx kwamen vorige week in actie met de Red Flames Futsal. Met de nationale zaalvoetbalploeg probeerden ze zich in het Oekraïense Lviv te plaatsen voor de finaleronde van het EK Futsal.

Terwijl hun ploegmaats afgelopen weekend 0-0 gelijkspeelden in de topper tegen OH Leuven, waren Chiara Wielockx en Matilde Drumont in het West-Oekraïense Lviv. Beide speelsters werden namelijk geselecteerd voor de nationale zaalvoetbalploeg. “We speelden er de Main Round, het kwalificatietoernooi voor het EK”, zeggen ze. “Het was een hele eer om voor de nationale ploeg te mogen spelen.”

Enkel de groepswinnaar plaatste zich voor de finaleronde, waar slechts vier teams aan deelnemen. De openingswedstrijd tegen Finland werd met 3-0 verloren en tegen topland Oekraïne werd het zelfs 7-0. Daarmee was de kwalificatie onmogelijk. “Vooral tegen Oekraïne was de uitslag overdreven”, zegt Chiara Wielockx. “We verdienden de zege niet, maar hebben wel veel pech gehad. Onze kansen gingen er net niet in, terwijl de thuisploeg vooral scoorde op stilstaande fases.” (Lees verder onder de foto)

Foto: Асоціація футзалу України

Positieve slotnoot

De slotwedstrijd tegen Tsjechië wonnen de Belgen wel. Het werd 3-0, met een doelpunt van Chiara. “Ik ben natuurlijk blij dat ik kon scoren, maar de overwinning was belangrijker. Daarmee zijn we nu zo goed als zeker dat we bij de volgende kwalificaties geen voorrondes meer moeten spelen, zoals dit jaar tegen Gibraltar”, zegt ze. Matilde vult aan: “Het was ook gewoon fijn om met een overwinning terug naar huis te kunnen keren. Niemand wil graag drie keer verliezen.”

Hoewel de Red Flames Futsal zich niet konden kwalificeren, blikken Chiara en Matilde met een goed gevoel terug op het avontuur. “Het was een heel leuke ervaring”, zeggen ze in koor. “Deze selectie werd slechts enkele weken geleden samengesteld. We hadden een paar keer samen getraind en één oefenmatch gespeeld. In Oekraïne zijn we een hechtere groep geworden en raakten we op elkaar ingespeeld. De komende maanden willen we nog verder groeien als groep, want dit smaakte zeker naar meer.” (lees verder onder de foto)

Foto: KBVB, Red Flames Futsal

‘Back to reality’

Het uithangbord van de groep is Imke Courtois, voormalig Red Flame op het veld en tegenwoordig vooral bekend als tv-gezicht. “Zij heeft enorm veel ervaring”, zegt Matilde. “En het is ook gewoon een aangenaam persoon. We hebben veel van haar geleerd. Als nieuwkomers waren we bijvoorbeeld nog wat onder de indruk van de omstandigheden en zelfs van het volkslied, maar Imke ging daar veel nuchterder mee om.”

Zondagvoormiddag werd er nog gewonnen tegen Tsjechië, maar maandagochtend rinkelde de schoolbel opnieuw voor beide speelsters. “We staan allebei in het onderwijs”, zegt sportleerkracht Chiara. “Dus het was meteen ‘back to reality’. De meeste leerlingen weten wel dat we in Oekraïne zijn gaan voetballen. Ze hebben het naar eigen zeggen ook gevolgd. Ik denk wel dat ze trots zijn.”

“Stunten tegen Standard”

Komend weekend ligt de focus dan weer volledig op het binnenlands voetbal, te beginnen met de bekertopper tegen Super League-ploeg Standard van komende zaterdag. “We hebben al eens gestunt tegen Tsjechië, dat willen we nu overdoen”, zeggen Matilde en Chiara. “Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we hopen toch een goed resultaat neer te kunnen zetten.”

Foto: KBVB, Red Flames Futsal

Foto’s: Асоціація футзалу України, KBVB, Red Flames Futsal
Tekst: Stijn Van de Sande